Vaststelling en wijziging van de alimentatie

27 juli 2020

Mr. C.H. (Colina) Tjabringa:

“Als familierecht-advocaat en RFEA-adviseur en mediator in Zwolle en omgeving neem ik u met onderstaand artikel graag mee in wat ik voor u kan betekenen bij de vaststelling en wijziging van alimentatie. Zowel voor ondernemers als voor particulieren.”

Mijn ex-partner kan de alimentatie niet meer betalen

Tijdens een scheiding maakt u afspraken over alimentatie. Want ook al gaat u uit elkaar: u blijft (in principe) financieel verantwoordelijk voor elkaar. Hoe komt u tot goede afspraken? Er zijn twee soorten alimentatie: kinderalimentatie en partneralimentatie. De eerste is een bijdrage voor de kosten van de kinderen. De tweede is een bijdrage voor het levensonderhoud van uw (ex-)partner. Meestal betaalt de hoofdkostwinner alimentatie aan de ex-partner. Het hangt af van het inkomen en bepaalde lasten of er uiteindelijk betaald moet worden.

Hoe komt u tot goede afspraken?

Een echtscheidingsadvocaat en mediator met het RFEA-keurmerk kan berekenen wat aan alimentatie betaald kan worden. De berekening laat ook zien wat de gevolgen zijn voor het besteedbaar inkomen voor de alimentatieplichtige (de betaler) en de alimentatiegerechtigde (de ontvanger). Zo houdt u het overzicht wat er maandelijkse binnenkomt en uitgaat. In overleg wordt een alimentatie afgesproken welke voor beide partijen redelijk is.

Wat kunt u doen bij inkomensverlies?

Stel u raakt uw baan kwijt of u raakt arbeidsongeschiktheid. Kunt u de alimentatie nog betalen? Voor beide partijen betekent dit een ongewenste situatie. In dit soort situaties is het altijd raadzaam om eerst samen te praten om te proberen tot een oplossing te komen. Een advocaat en mediator en RFEA-adviseur kan hierin bemiddelen. U kunt ook vooraf vastleggen wat er met de alimentatie gebeurt als het inkomen verandert of er andere wijzigingen zijn. Wilt u niet meer bij iedere wijziging van omstandigheden met uw (ex-)partner om de tafel? Dan kunt u een ‘niet-wijzigingsbeding’ of een ‘beperkt niet-wijzigingsbeding’ afspreken. Hierin legt u vast dat de alimentatie in principe niet gewijzigd kan worden. Of, bij een ‘beperkt niet wijzigingsbeding’, onder welke omstandigheden de alimentatie wel gewijzigd kan worden. Welke omstandigheden dit zijn, spreekt u samen af.

Komt u er samen niet uit?

Uw advocaat en mediator Colina Tjabringa van Arslan ter Wee advocaten geeft vertrouwen in een kwetsbare tijd. 

Colina Tjabringa is inmiddels ruim 20 jaar advocaat in het Familierecht en tevens ruim 10 jaar mediator. Als u er niet uitkomt, kan zij u als advocaat bijstaan. Als u er samen alsnog uit wilt komen, kunt u haar als mediator inschakelen. De ervaring die zij opdoet bij het procederen bij rechtbanken en gerechtshoven, zet zij in in haar rol als mediator. Zij weet hoe een rechter juridisch naar een bepaalde kwestie kijkt. Zij kan u dat vertellen waardoor u de afspraken die u maakt, weloverwogen kunt maken.


Contact en reviews:


Direct naar:

 , Vaststelling en wijziging van de alimentatie, Arslan Ter Wee Advocaten Zwolle, Arslan Ter Wee Advocaten Zwolle , Vaststelling en wijziging van de alimentatie, Arslan Ter Wee Advocaten Zwolle, Arslan Ter Wee Advocaten Zwolle