Wat zijn de voordelen van mediation?

Mediation kent een aantal voordelen ten opzichte van een procedure bij de rechtbank:

  • Tijdbesparend. Een procedure bij de rechtbank is vaak een langdurig proces. Er lopen allerlei termijnen en de beschikbare capaciteit bij rechtbank zorgt ook voor lange doorlooptijden. Bij mediation kun je sneller werken. Je hebt niet met een rechtbank en termijnen te maken, zodat je sneller kunt schakelen.
  • Kostenbesparend. Doordat mediation over het algemeen korter duurt, je alleen met de mediator te maken hebt en niet met twee advocaten, zijn er minder kosten mee gemoeid.  
  • Energie- en stress-besparend. Omdat een mediation tijdswinst oplevert en je met elkaar in gesprek blijft, kost het minder stress. Je zit gewoon met elkaar aan tafel en blijft samen naar oplossingen zoeken. Uiteindelijk werkt dat het beste.
  • Oplossingsgericht. Bij mediation wordt er gekeken naar werkbare oplossingen en afspraken, waarbij de wensen van beide partijen worden meegenomen. Voordeel is ook dat zelf gemaakte oplossingen en/of afspraken vaak langer houdbaar zijn ten opzichte van een uitspraak van de rechter.