De nalatenschap afwikkelen

Een nalatenschap bestaat uit alle bezittingen en schulden die de overledene achterlaat. Sommige schulden behoren tot de nalatenschap, zoals een hypotheekschuld. Er kunnen ook schulden zijn die uit de nalatenschap betaald moeten worden, zoals de kosten van de begrafenis of crematie.

Hoe hoog zijn de schulden? En wat zijn nu alle bezittingen? Daar kunnen conflicten over ontstaan tussen de erfgenamen. Een huis dat bijvoorbeeld door één van de erfgenamen wordt overgenomen, moet van de andere erfgenamen wel tegen een reële prijs overgenomen worden. Een taxatie kan dan uitkomst bieden. Komen de erfgenamen daar samen niet uit, dan kan daarvoor een procedure worden gestart.

Afwikkeling nalatenschap met testament

Om de erfenis af te kunnen handelen, moet je eerst weten wie de erfgenamen zijn. Want de erfgenamen zijn verantwoordelijk voor de afwikkeling van de erfenis. In een testament worden erfgenamen aangewezen.

Waar kan ik opvragen of een overleden familielid een testament had?

Het Centraal Testamentenregister (CTR) kunt u raadplegen als er iemand in uw familie is overleden. Het CTR bekijkt op uw verzoek of er een testament aanwezig is van de overledene. En welke notaris dit dan onder zijn beheer heeft. Het register geeft geen antwoord op de vraag wie de erfgenamen zijn en hoe groot de erfenis is.

Afwikkeling nalatenschap zonder testament

Als de overledene geen testament heeft gemaakt en dus geen erfgenamen heeft aangewezen, bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. Je hebt dan niet alleen recht op een deel van de erfenis, maar je bent ook verantwoordelijk voor de afwikkeling van de erfenis. Of je daar nu blij mee bent of niet.

Direct een gespecialiseerde erfrecht advocaat. Samen naar een oplossing!

Heeft u een vraag over een testament of afwikkeling van een erfenis, of wilt u graag een persoonlijke situatie bespreken? Aarzel dan niet om ons te bellen op 038 46 00 111 of om ons contactformulier in te vullen. Wij nodigen u graag uit voor een kennismakingsgesprek op ons kantoor in Zwolle of Meppel.

De advocaten van Arslan Ter Wee behandelen voortdurend erfrechtzaken en houden de rechtspraak en literatuur op het gebied van het erfrecht nauwgezet bij. Samen met u zoeken wij naar de beste oplossing. Wij geven u helder en concreet advies. Geen lange en onbegrijpelijke juridische verhalen waar u niks mee kunt. Uw belang staat te allen tijde voorop!

Arslan Ter Wee Advocaten:
Dichtbij, deskundig en slagvaardig. Maar zeker ook persoonlijk en betrokken.