De erfdelen

Volgens de wet erven een echtgenoot en kinderen voor gelijke delen. Als een erfgenaam zelf ook overleden is, erven de kinderen van die erfgenaam bij plaatsvervulling.

Stel dat vader overlijdt en moeder met drie kinderen achterlaat. Volgens de wet erven moeder en kinderen van vader, ieder voor ¼ deel. Als moeder en vader in gemeenschap van goederen getrouwd waren, is de nalatenschap van vader de helft van die gemeenschap van goederen. Die andere helft is immers van moeder.

Het erfdeel van een halfbroer of halfzus is de helft van een volle broer, een volle zus of ouder. Om het erfdeel te berekenen, moet eerst de omvang van de nalatenschap bekend zijn. Het gaat dan om de waarde van alle bezittingen minus de schulden. Als die informatie niet bekend is, zullen de erfgenamen die informatie moeten aanleveren. Via de rechter kan ook om die informatie worden gevraagd.

Direct een gespecialiseerde erfrecht advocaat. Samen naar een oplossing!

Heeft u een vraag over een testament of afwikkeling van een erfenis, of wilt u graag een persoonlijke situatie bespreken? Aarzel dan niet om ons te bellen op 038 46 00 111 of om ons contactformulier in te vullen. Wij nodigen u graag uit voor een kennismakingsgesprek op ons kantoor in Zwolle of Meppel.

De advocaten van Arslan Ter Wee behandelen voortdurend erfrechtzaken en houden de rechtspraak en literatuur op het gebied van het erfrecht nauwgezet bij. Samen met u zoeken wij naar de beste oplossing. Wij geven u helder en concreet advies. Geen lange en onbegrijpelijke juridische verhalen waar u niks mee kunt. Uw belang staat te allen tijde voorop!

Arslan Ter Wee Advocaten:
Dichtbij, deskundig en slagvaardig. Maar zeker ook persoonlijk en betrokken.