Neem contact op

Direct contact bel  038 46 00 111
Nieuwsbericht: 17 oktober 2019: Inloopspreekuur Personen- en Familierecht en Mediation

De huurovereenkomst opzeggen door verhuurder in faillissement vs. afdwingen indeplaatsstelling huurder; het spanningsveld opnieuw onder de loep.

De huurovereenkomst opzeggen door verhuurder in faillissement vs. afdwingen indeplaatsstelling huurder; het spanningsveld opnieuw onder de loep.

In deze uitspraak van de Voorzieningenrechter van de rechtbank Den Haag is opnieuw het spanningsveld tussen het opzeggen van de huurovereenkomst door de verhuurder ingeval van faillissement van de huurder en de indeplaatsstelling van de huurder onderwerp van geschil. Deze uitspraak leert wederom dat snel handelen door de verhuurder noodzakelijk is.

 

Well's Vastgoed B.V. (hierna: "Well's") huurt van Haagsche Bluf (hierna: "HB") een winkelpand. Nadat op 11 april 2019 Well's in staat van faillissement verklaard is, werd op 13 april 2019 bij persbericht de doorstart met de overnemende partij bekendgemaakt. 11 dagen later, op 24 april 2019, zegt HB de huur met Well's op.

 

De curatoren stellen zich op het standpunt dat het opzeggen van de huurovereenkomst door HB misbruik van recht oplevert dan wel naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is en dat de opzegging nietig is dan wel niet het beoogde effect sorteert, omdat met betrekking tot de doorstart de overnemende partij in de plaats van Well's kon worden gesteld.

 

HB vordert veroordeling van de curatoren het winkelpand te verlaten en te ontruimen.

 

In de belangenafweging heeft de Voorzieningenrechter waarde gehecht aan het feit dat de curatoren vrijwel meteen na de faillissementen de doorstart wereldkundig hebben gemaakt, dat de doorstart verder vorm kreeg, dat de huurpenningen steeds waren voldaan, dat de overnemende partij een grote onderneming betreft die voldoende solvabel is en dat de werkgelegenheid voor twaalf werknemers was zeker gesteld. Tevens heeft HB onvoldoende aannemelijk kunnen maken dat de overnemende partij een behoorlijke bedrijfsvoering niet zou kunnen waarborgen. Volgens de Voorzieningenrechter heeft het er alle schijn van dat HB haar opzegging volhardt om op die manier een hogere huurprijs met een concurrent van de overnemende partij te bedingen. 

 

Wilt u als verhuurder de huur opzeggen ingeval van (een naderend) faillissement? Onderneem snel actie en neem contact op met mr. Arslan, mr. Çolak of mr. Damstra.

 

Zwolle

Gespecialiseerde advocaten in ondernemingsrecht, familierecht, arbeidsrecht, letselschade, echtscheiding, erfrecht, huurrecht, vastgoed en contractenrecht.

Burgemeester van Roijensingel 1
8011 CS Zwolle

Meppel

Gespecialiseerde advocaten in familierecht, arbeidsrecht, letselschade, erfrecht, ondernemingsrecht, insolventie en huurrecht.

Parallelweg 1 a
7941 HH Meppel

Over ons

Kwaliteit en passie voor het vak staan bij ons centraal, naast directe toepasbaarheid van onze adviezen. 

Juridisch advies vraagt om een persoonlijke aanpak. Korte lijnen, betrokkenheid, 100% aandacht voor uw zaak.

 

Arslan & Ter Wee advocaten: gespecialiseerd én veelzijdig.